divendres, 6 de juliol del 2012

PRESENTACIÓ DEL CURS


 0. Trenquem estereotips: noves mirades de la dona àrab i oriental a través del cinema.
Sovint, la representació que  rep occident de les dones àrabs és estereotipada: la majoria de les imatges que arriben mostren dones passives i amb falta de veu. L'imaginari popular occidental, alimentat per uns mitjans de comunicació amb poca sensibilitat per a les realitats complexes, s'afanya en associar-les a l'opressió i la subordinació. Tendeixen a projectar  imatges de dones com a mestresses de casa, esposes i mares i presten poca atenció a les dones independents i políticament actives. Si bé és cert que arrosseguen molts problemes patriarcals, també ho és que moltes dones àrabs es debaten entre la tradició i el desig de canvi i de tenir veu pròpia. 



Aquest curs té per objecte conèixer i comprendre les diferents situacions i maneres de vida de les dones àrabs, reconèixer la seva diversitat i els punts que tenen en comú amb  les d'altres latituds, destruir representacions simplistes i valorar la funció de modernització que realitzen, així com  estudiar la  seva participació en nivells de desenvolupament econòmic, social, cultural i polític de la regió i analitzar la seva representació als mitjans audiovisuals (cinema, publicitat, documentals). 


Es tracta de fer visible i reconèixer l’esforç que estan fent per impulsar canvis socials i polítics, vitals;  per al foment i el desenvolupament social, polític, econòmic i cultural de la regió on viuen, i de valorar el paper d’aquestes dones en la modernització del seu entorn.



Com  podem veure  i sabem  el que entenem per món àrab és  molt  gran, amb un gran nombre d'estats i territoris, molts  que pertanyen a  la Lliga Àrab, tenen formes de  govern diverses i  i un nombre d’habitants, al menys,  d'uns   200 milions de persones. 
Tenim la convicció que el cinema és una eina de coneixement i de comprensió del món què vivim. 

El curs inclou  diverses projeccions que poden contribuir a canviar la imatge i els estereotips que, encara avui dia, estan molt estesos a la nostra societat.
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada