divendres, 6 de juliol del 2012


8. La realització laboral. Projecció del documental ”Miradas desveladas” (2008),  




Divendres 14 de juliol, 2012
9,00-11,00 hores  Alba Sotorra  Clúa,  directora de cinema



Com és la vida de les dones al món Islàmic? Fins a quin punt la nostra opinió sobre elles està basada en estereotips forjats per vells mites i reforçats pels mitjans de comunicació?



Miradas Desveladas (documental de 52 minuts) retrata a cinc dones que ens parlen de les seves ocupacions, aspiracions i dels drets i l’estatus de les dones en els seus països musulmans.
A Bòsnia, Alma Suljevic arrisca la seva vida a diari netejant camps de mines antipersona, el llegat mortífer de la guerra, i després ven la terra des-minada a galeries d’art europees per a despertar consciències, recaptar fons i seguir amb la seva feina. Eren Keskin, advocada, cantant i activista veterana en la defensa dels drets humans, lluita per canviar les pràctiques legals de Turquia que perpetuen la violència contra les dones. La cineasta consagrada iraniana Rakshan Bani-Etemad posa al límit la censura convençuda de que: “el cinema en un país com el nostre ha de parlar de tots aquells temes que ells volen mantenir en silenci”. Envoltada pels conflictes de la infància, la jove escriptora afganesa Moshgan Saadat s’expressa amb força i valentia creant poemes profundament commovedors i punyents. I la reconeguda ballarina de Pakistan, Nahid Siddiqui, forçada a l’exili quan la seva obra va ser prohibida, torna a la seva terra natal per a perfeccionar, renovar i ensenyar la seva forma d’art.



“I em vaig dir a mi mateixa: no soc una víctima, no vull ser una víctima, vull fer alguna cosa per a mi”, explica Alma Suljievic.
Aquests retrats d’esperança, heroisme i orgull desafien els estereotips occidentals sobre les dones al món islàmic perquè s’allunyen de la clàssica imatge de la DONA VÍCTIMA i PASSIVA que els mitjans transmeten i perpetuen. Les dones de Miradas Desveladas no només lluiten i s’enfronten a les rígides normes patriarcals que dominen les societats en les que viuen, sinó que a més, en surten victorioses perquè aconsegueixen dur a terme els seus projectes de vida a la seva manera.
Durant la presentació del documental l’autora ens parlarà de la seva experiència durant el rodatge, que la dugué a viatjar per terra durant més d’un any de Barcelona a Lahore. 
Es  passarà  el documental Miradas Desveladas. Després de la pel•lícula s’obrirà un debat per a discutir sobre els temes que es plantegen al documental.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada