divendres, 6 de juliol del 2012


5. La migració i les conseqüències que comporta
Dimecres 11 de juliol 2012
De  9.00 a  11.00 hores.
Cèlia Romea Castro, Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de Barcelona. 

Volem mostrar que la immigració àrab africana, però sobretot magribí, el col·lectiu més nombrós a Espanya, té una atenció i preocupació social, periodística i científica, que està entre el paternalisme i la xenofòbia, per les diferències culturals i referències ètiques i religioses diferents que se'ls atribueix. Alhora, se'ls percep febles, per la seva situació econòmica i jurídica, al país receptor, i se'ls suposa un bagatge previ de fam, repressió i fins i tot guerra (en el cas d'Algèria). Veurem que alguns dels tòpics habituals estan relacionats amb la religió musulmana, que se suposa l'origen de la majoria dels problemes, encara que més bé, puguin ser producte de la situació política de molts països i de la tradició patriarcal imperant. Amb aquest context, la mirada a la situació cultural, econòmica, familiar i jurídica de les dones àrabs és estereotipada perquè, en general, se les considera marginades i explotades pels homes.

Aquesta percepció encoratja, en les societats d'acollida, actituds i formes de relació amb les dones d'acord amb aquest punt de vista. Es tendeix a imaginar-les passives, submises i ignorants i com a conseqüència, tenen escàs espai laboral, legal i intel·lectual. Seria més operatiu observar-les com a persones intel·ligents que s'esforcen per deixar enrere la marginació i la precarietat i intenten compaginar el millor d'ambdues cultures. Observarem que la migració constitueix un factor de risc si el mitjà és hostil, la persona feble,  o si es donen els dos factors. A més, quan hi ha diferències remarcables entre la cultura pròpia i la d'acollida, la integració social serà especialment difícil. Passa entre les dones immigrants procedents d'Àsia o d'Àfrica. El fet d'haver d'enfrontar una nova cultura desconeguda i amb un idioma nou és, en si mateix, un motiu de possible estrès que experimentarà la dona -també l'home- immigrant. La combinació d'una sèrie de problemes relacionats amb la solitud, el sentiment  de fracàs del projecte migratori, la lluita per la supervivència i el terror al nou entorn, les hi fa molt vulnerables a problemes de salut mental.
Val la pena reflexionar en tot això. Presentarem seqüències cinematogràfiques en les que se'ns mostren situacions que ens poden ajudar a entendre millor les circumstàncies esmentades.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada